Nordkorea får et gok i nøden af sin bedste ven

Skrevet af admin

03/07/2014

Mest læste i dag

De surmuler formentlig stadig i Nordkorea over det besøg, som Kinas præsident, Xi Jinping, torsdag var på i Sydkorea.

Og så havde kineserne og sydkoreanerne tilmed den frækhed, at de med "alle midler" vil sikre, at den koreanske halvø ender som atomvåbenfri.

Den del kan kun handle om Nordkorea, for Sydkorea har ingen atomvåben.

Sydkoreas Park Geun-Hye sagde på et efterfølgende pressemøde med Xi, at de to lande er lodret imod flere atomprøvesprængninger i Nordkorea.

- På dagens topmøde er de to ledere blevet enige om, at atomafviklingen i Nordkorea skal sikres med alle midler, og vi er enige om resolut at modsætte os atomprøvesprængninger, forklarede hun.

Xi blødte lidt op på sprogbruget og understregede, at det nordkoreanske atomspørgsmål skal løses gennem "dialog og forhandling".

Det er Xis første besøg på den koreanske halvø i den tid, han har været Kinas præsident. Sidste år var Park Geun-Hye på officielt besøg i Beijing.

Imens må Nordkoreas leder, Kim Jong-un, stå og trippe ude i kulissen. Han har endnu ikke modtaget en invitation til at besøge Kina.

Det tolkes som en helt bevidst handling fra Kina.

Siden Korea-krigen i starten af 1950'erne har Kina været det stalinistiske Nordkoreas nærmeste allierede, men de gentagne nordkoreanske atomprøvesprængninger og trusler om at genoptage krigen mod Sydkorea har kølnet forbindelserne.

Det sidste Kina har behøver for at fortsætte sin rivende økonomiske udvikling er en storkrig på den koreanske halvø.

På mødet i Seoul var Xi og Park også enige om at forhandle en frihandelsaftale mellem de to lande.

/ritzau/AFP