Nordkorea frigiver amerikansk turist

En amerikansk turist, Jeffrey Fowle, der har sidde fængslet i Nordkorea, er blevet frigivet og er på vej hjem.

Det meddeler Det Hvide Hus tirsdag aften.

En talsmand for Det Hvide Hus hilser løsladelsen velkommen, men opfordrer samtidig Nordkorea til at frigive to andre amerikanske fanger.

- Selv om dette er en positiv beslutning, så forbliver vi fokuseret på den fortsatte tilbageholdelse af Kenneth Bae og Matthew Miller, og vi opfordrer på ny Nordkorea til øjeblikkeligt at løslade dem, siger talsmanden.

56-årige Fowle blev anholdt i maj for at have efterladt en bibel i en klub for udenlandske sejlere i den nordkoreanske by Chongjin.

24-årige Miller blev i april idømt seks års hårdt arbejde for at have revet sit visum i stykker foran de nordkoreanske grænsemyndigheder og krævet asyl, mens den 42-årige missionær Bae blev anholdt i 2012 og senere idømt 15 års hårdt arbejde.

Nordkorea betingede sig, at den amerikanske regering skulle sørge for at transportere den frigivne Fowle ud af landet, og det er sket med det amerikanske forsvarsministeriums mellemkomst.

USA takker i forbindelse med Fowles løsladelse den svenske ambassade i Pyongyang for at have arbejdet aktivt for, at den amerikanske turist kunne vende hjem.

USA har opfattet fængslingen af de tre amerikanere som gidseltagning, som skulle bruges til at aftvinge den amerikanske regering politiske indrømmelser.

Nordkorea menes at være opsat på, at de strandede atomforhandlinger med USA og de øvrige stormagter genoptages. USA og Sydkorea mener, at nordkoreanerne i handling skal vise, at de er seriøse. Det vil først og fremmest sige at tage skridt til at afvikle den atomare trussel.

Nordkorea har allerede foretaget tre testsprængninger af atomvåben.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip