Nordkorea mobiliserer hær mod tørke

Nordkoreas floder, vandløb og vandreservoirer er ved at blive udtørret under en tørke, og det kommunistiske regime har mobiliseret militæret, der råder over en million mand, så det kan beskytte truede afgrøder.

Tørken er den værste i Nordkorea i over 10 år, oplyser statslige medier. Nogle taler om den laveste mængde nedbør siden 1961.

Kontorarbejdere, landmænd og kvinder er blevet sat ind i arbejdet med at få omdirigeret vandet til de udtørrede områder, skriver nyhedsbureauet Kcna.

I 1990'erne førte mangel på mad til hungersnød i det isolerede land, og det anslås, at en millioner mennesker døde af sult. Krisen førte til en opblomstring af sorte markeder, hvor der i dag er mad, som den kommunistiske regering ikke kan få tilvejebragt.

Linda Lewis fra den kvækerledede nødhjælpsgruppe American Friends Service Committee bekræfter rapporterne om tørke. Hun siger, at farme, som får støtte fra organisationen, har fået mindre regn end sædvanligt i marts og april.

- De udtrykte "dyb bekymring" over forholdene og den indvirkning, som tørken har haft på pløjningen i foråret og på forberedelserne af rismarkerne, siger Lewis til Reuters.

- I nogle områder har landmænd været uden regn i 70 dage, tilføjer hun.

Samtidig er temperaturerne højere end normalt, hvilket har skabt ødelæggelser på andre afgrøder som hvede, byg og majs, skriver statslige meder.

Nordkorea har tidligere forklaret hungersnødskatastrofer med tørke og oversvømmelser, men iagttagere siger, at det er en følge af dårlig planlægning og en stærkt centraliseret økonomi.

Udsmuglede videooptagelser har vist sultende tiggerbørn og underernærede soldater, selv om regimet prioriterer at give mad til hæren.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip