Nordkorea og Sydkorea genoptager dialogen

Nord- og Sydkorea er enige om at genoptage formelle forhandlinger på højt niveau, oplyser regeringskilder i Seoul i forbindelse med et sjældent besøg fra den nordkoreanske elite.

Aftalen kom på plads efter flere møder mellem sydkoreanske ledere og tre højtstående nordkoreanske udsendinge, som overraskende deltager i afslutningsceremonien ved sportsbegivenheden Asian Games, der afholdes i den sydkoreanske hovedstad.

To af de tre nordkoreanere er nære rådgivere til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

- De to sider er enige om at drøfte detaljer og betingelser for en genoptagelse af kontakter på topniveau, siger enhedsministeriet i en erklæring.

Sydkorea har i adskillige måneder presset på for at få genoptaget forhandlingerne, men regimet i Pyongyang har indtil nu afvist anmodningerne sydfra - blandt andet for at protestere mod nylige militærmanøvrer, som sydkoreanerne holdt sammen med USA.

Angiveligt bliver den nordkoreanske delegation ledet af Hwang Pyong-so og Choe Ryong-hae, der begge har tætte forbindelser til Kim Jong-un.

Hwang er leder af den nordkoreanske hærs politiske afdeling - en magtfuld institution, der er loyal over for det hemmelighedsfulde lands leder. Organisationen fører blandt andet tilsyn med landets 1,2 millioner militærmedarbejdere.

Deltagelsen fra Nordkorea kommer som en overraskelse, efter at landet har sendt skældsord mod Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, og kritiseret hendes opfordring til det nordkoreanske styre om at afslutte det nordkoreanske våbenprogram og forbedre menneskerettighederne.

Repræsentanterne fra Nordkorea ankom lørdag til et hotel, hvor de mødtes med Sydkoreas enhedsminister.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip