Nordkorea om grusom FN-rapport: Den er fuld af løgn

Det er ikke hold i en FN-ekspertgruppes rapport om forbrydelser mod menneskeheden i Nordkorea, lyder det fra den lukkede nation.

FN-rapporten, hvis beskrivelser vækker mindelser om grusomhederne i Nazi-Tyskland, er baseret på "løgne og fabrikationer, der bevidst er produceret af fjender og rakkerpak", siger Nordkoreas udenrigsministerium ifølge det officielle nyhedsbureau KCNA.

Nordkoreanske sikkerhedschefer og landets leder, Kim Jong-un, bør blive stillet for en international domstol for systematisk tortur, udhungring og drab på dets folk, skrev FN's undersøgere i en rapport mandag.

Fra Nordkorea lyder det, at USA og "dets satellitstyrker ud af indgroet afsky" over for landet står bag.

Rapportens mange vidneudsagn kommer fra "elementer med uklare identiteter, der er afhoppet fra norden, og kriminelle, der er flygtet efter at have begået forbrydelser mod nationen for at tjene penge", lyder det fra udenrigsministeriet ifølge KCNA.

Afvisningen kommer, efter at FN's chef for menneskerettigheder har opfordret verdens nationer til at stille Nordkorea for Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Sådan et træk vil være en "ekstremt farlig, politisk motiveret provokation rettet mod at skade den værdige Demokratiske Folkerepublik Koreas image og lægge pres på det for at få dets sociale system nedbrudt", hedder det videre ifølge KCNA.

Det er formentlig usandsynligt, at Nordkorea kommer for ICC, da Kina - Nordkoreas nærmeste allierede - efter alt at dømme vil nedlægge veto i FN's Sikkerhedsråd.

FN-rapporten antyder samtidig, at Kina kan være medskyldig i forbrydelser mod menneskeheden ved at sende afhoppere tilbage til landet, hvor de kan vente tortur eller henrettelse. Kina har afvist beskyldningen.

FN-rapporten dokumenterer kriminelle handlinger såsom drab, tortur, voldtægt, bortførelsen, udhungring og henrettelser begået af Nordkoreas sikkerhedsstyrker, der har Kim Jong-un som øverste chef.

Nordkoreas udryddelse af politiske fanger over de seneste fem årtier kan være i størrelsesordenen af folkedrab, lyder det i rapporten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip