Nordkorea sender 85-årig amerikaner hjem

Den 85-årige amerikanske statsborger Merrill Newman, som har været tilbageholdt i Nordkorea siden slutningen af oktober, er hjemme i USA.

Lokale medier skriver, at han er landet i lufthavnen i San Francisco.

Tidligere på dagen skrev Nordkoreas kommunistiske regimes officielle nyhedsbureau, KCNA, at Newman er udvist.

Han fløj fra Pyongyang i Nordkorea til Kinas hovedstad, Beijing, hvorfra han så fløj med United Airlines til San Francisco.

Newman er krigsveteran fra Californien og er af Nordkorea blevet beskyldt for "fjendtlige handlinger" mod den nordkoreanske stat.

Desuden er han blevet beskyldt for at være en "kriminel", der var indblandet i drab på civile under Koreakrigen i 1950'erne.

KCNA skrev lørdag, at han er blevet sendt hjem af humanitære årsager på grund af sin høje alder og helbredstilstand, og fordi han angiveligt har erkendt og undskyldt i sagen.

Merrill Newman blev tilbageholdt den 26. oktober under en turistrejse i Nordkorea. Han ventede på take off i sit fly, da nordkoreanske myndigheder gik om bord og førte ham bort.

Nordkorea-eksperter er overrasket over, at en ældre amerikansk mand på en rundrejse blev tilbageholdt for at have taget del i Koreakrigen.

Han er blot en blandt hundreder af turister fra USA, der besøger Nordkorea hvert år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip