Nordkorea undersøger bortførelser af japanere

Nordkorea har indledt en "omfattende" efterforskning af sager om forsvundne japanske statsborgere, oplyser statslige medier i Pyongyang.

En efterforskningskomité er blevet nedsat med et mandat fra den indflydelsesrige Nationale Forsvarskommission, hedder i det i rapporterne.

- Den nye komité vil indlede en altomfattende og sammenhængende undersøgelse af alle japanere i Nordkorea, skriver nyhedsbureauet KCNA.

I de sager, der henvises til, blev japanske statsborgere hemmeligt bortført af nordkoreanske agenter i 1970'erne og 1980'erne.

Ifølge den japanske avis Nikkei har Nordkorea under samtalerne i Beijing overdraget en liste med navne på mindst 10 bortførte japanere, som fortsat lever i landet.

På mødet har den nordkoreanske delegation også givet løfte om at indlede en ny tilbundsgående undersøgelse af de forsvundne japaneres skæbne.

Til gengæld fro efterforskningen har Japans premierminister, Shinzo Abe, tilkendegivet, at hans regering vil lempe nogle af sanktionerne mod regimet i Pyongyang.

- Dette er blot en begyndelse, sagde den japanske premierminister torsdag, da Tokyo blandt andet ophævede en del restriktioner for rejser og pengeforsendelser mellem de to lande.

Ifølge avisen vil Japan nu blandt andet ophæve forbuddet for nordkoreanske skibe mod at anløbe japanske havne.

Japan har tidligere sagt, at mindst 17 af dets statsborgere blev bortført, og Tokyo kræver, at Nordkorea redegør for, hvad der skete dem.

Nordkoreanerne har sagt, at otte af de bortførte er døde, og at fem er vendt tilbage til deres eget land, men dette er ikke tilstrækkeligt for japanerne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip