Nordkoreanske topfolk tager på sjældent visit i Sydkorea

Et sjældent besøg fra den nordkoreanske elite kan være begyndelsen på et gennembrud i det anspændte forhold mellem Nordkorea og Sydkorea.

Tre højtstående embedsmænd fra Nordkorea deltager i afslutningsceremonien ved sportsbegivenheden Asian Games, der afholdes i Sydkorea. Det oplyser en talsmand for det sydkoreanske genforeningsministerium ved en pressekonference.

Angiveligt bliver den nordkoreanske delegation ledt af Hwang Pyong-so og Choe Ryong-hae, der begge har tætte forbindelser til Nordkoreas statsleder Kim Jong-un.

Hwang er leder af den nordkoreanske hærs politiske afdeling - en magtfuld institution, der er loyal over for det hemmelighedsfulde lands leder. Organisationen fører blandt andet tilsyn med landets 1,2 millioner militærmedarbejdere.

Deltagelsen fra Nordkorea kommer som en overraskelse, efter at landet har sendt skældsord mod Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, og kritiseret hendes opfordring til det nordkoreanske styre om at afslutte det nordkoreanske våbenprogram og forbedre menneskerettighederne.

Repræsentanterne fra Nordkorea ankom lørdag til et hotel, hvor de skulle mødes med Sydkoreas genforeningsminister. Ved ankomsten nikkede Choe Ryong-hae ifølge Reuters, da en journalist spurgte, om nordkoreanerne var optimistiske i forhold til besøgets udfald.

Sydkorea byder også naboernes visit velkommen.

- Regeringen håber, at delegationen af højtstående nordkoreanere til Asian Games bliver en positiv lejlighed for at forbedre båndene mellem syd og nord, siger talsmand for genforeningsministeriet Lim Byeong-cheol.

De to lande har teknisk set været i krig siden afslutningen på Koreakrigen i 1953.

Kim Jung-un er ikke blevet set offentligt siden 3. september, hvilket har givet næring til spekulationer om, at han kan være ved dårligt helbred.

/ritzau/Reuters