Nordkoreas kommunistparti holder første kongres i 36 år

For første gang i over tre årtier skal Arbejderpartiet i Nordkorea samles til partikongres i det på mange punkter isolerede land.

Kongressen - blot den syvende i rækken, siden partiet blev stiftet i 1945 - skal holdes i maj næste år, oplyser partiets politbureau i en meddelelse offentliggjort af det statslige nyhedsbureau KCNA.

Det fremgår ikke, hvad der præcist skal diskuteres på kongressen, men meddelelsen nævner behovet for at "yderligere styrke partiet og forbedre dets ledende rolle".

Iagttagere mener, at det kan give mulighed for at signalere betydelige politiske ændringer eller føre til større omrokeringer i partitoppen.

Den seneste kongres i Arbejderpartiet blev holdt i 1980, da Nordkorea blev ledet af Kim Il-sung - landets første leder.

Kim Jong-il, far til den nuværende leder af Nordkorea, Kim Jong-un, indkaldte aldrig til nogen partikongres.

Næste års samling af partiet skal ifølge Reuters kædes sammen med, at Arbejderpartiet i år fylder 70 år, hvilket blev fejret massivt i Pyongyang tidligere i oktober med blandt andet en stor militærparade.

Arbejderpartiet var oprindeligt marxistisk-leninistisk, men i slutningen af 1960'erne tog tingene en drejning under Kim Il-sung, der blev en slags enehersker. Sådan har det været lige siden.

Nordkorea er et af de fattigste lande i verden og har omkring 24 millioner indbyggere. Landet er hæmmet af internationale sanktioner på grund af et kontroversielt atomprogram.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip