Nordmænd køber markant mindre sex efter forbud

Prostitutionen er så godt som halveret, efter at det i 2009 blev ulovligt at købe sig til seksuelle ydelser i Norge. Det vurderer et hold af forskere, som har haft til opgave at evaluere lovens effekt.

- Sexkøbsloven har haft en effekt på alle de områder, som lå til grund for, at loven blev vedtaget. Den har dæmpet efterspørgslen, siger Ingeborg Andreassen, forsker i Vista Analyse, som mandag har overleveret evalueringen til den norske regering.

Evalueringen viser, at der er sket en markant holdningsændring blandt nordmændene - især blandt de unge.

- Det er lidt tidligt at konkludere, men vi finder klare indikationer på, at loven har en effekt på holdningen, siger Ingeborg Andreassen.

- De prostituerede, vi har talt med, siger, at der nu er færre "stilfulde frokost-kunder", som køber sex. Flere ressourcestærke norske mænd, også unge mænd, ser ud til at have trukket sig fra markedet.

Rapporten slår samtidig fast, at loven fra 2009 har været med til at reducere menneskehandlen. Færre kunder, højere risiko og lavere priser har gjort Norge mindre attraktivt for menneskehandlere.

- Loven har givet politiet og anklagemyndighederne et middel, som gør, at de bedre kan efterforske og bygge beviser i menneskehandelssager, siger Ingeborg Andreassen.

Rapporten har derudover kun fundet få indikationer på, at volden mod prostituerede skulle være steget, som mange på forhånd havde frygtet.

Interesseorganisationen for prostituerede i Norge, Pion, kritiserer rapporten for en række svagheder og anklager forskerne bag for at have "tunnelsyn".

- Meget tyder på, at evalueringen i for høj grad har haft fokus på gadeprostitution, siger Pion-lederen Astrid Renland.

- Prostitution er et komplekst fænomen med en mangfoldighed af forskellige grupper. Hvorfor skal sex være kriminelt, bare fordi der er penge involveret? Kriminaliseringen er et brud på flere menneskerettighedskonventioner.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip