Norge er i det højeste beredskab nogensinde

Det beredskab, der er sat i værk efter den konkrete terrortrussel mod Norge, er på det højeste niveau nogensinde.

Politiet kan fastholde niveauet i lang tid, og der er stadig mulighed for at skrue yderligere op for sikkerheden, fortæller den norske politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.

- Det er et højere beredskab, end der nogensinde har været, siger han.

Alle politidistrikterne i landet er blevet grundigt informeret om terrortruslen, som Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) orienterede offentligheden om torsdag formiddag.

Over hele landet er politiet synligt bevæbnet. Det gælder særligt i lufthavne, ved grænseovergange og andre vigtige knudepunkter.

- Vi holder beredskabet så længe, det er nødvendigt. Det er trusselsvurderingen fra PST, som er afgørende, og vi kan styrke beredskabet yderligere og iværksætte flere tiltag, fortæller Humlegård.

De norske myndigheder har udelukkende sagt, at på et tidspunkt i løbet af de nærmeste dage vil en gruppe, formentlig ekstreme islamister med kamperfaring fra Syrien, rette et angreb mod et ukendt mål på et ukendt sted i Norge.

Hensigten med at melde det ud til offentligheden er todelt:

- Det er for at forebygge og for at vise, at Norge er forberedt på noget, som er en uspecificeret trussel. Det er også for at sætte politiet i et højere beredskab, med kortere responstid og bedre ressourcer - flere folk med større kapacitet, siger politidirektøren.

- Vi vil ikke have, at folk skal gå bekymrede rundt, men de skal være agtpågivende og fortælle til politiet, hvis de ser noget, som virker mistænkeligt. Ellers skal vi leve som hidtil, siger Humlegård.

Politiet i Oslo havde i løbet af torsdag fået et tocifret antal henvendelser i sagen, men ønsker ikke at sige noget om indholdet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip