Norge frygter ebola-hysteri

De norske sundhedsmyndigheder vil nu gå deres ebola-beredskab efter i sømmene. Det sker, efter et fly mandag blev tilbageholdt efter landingen, fordi en mand på flyet blev dårlig. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

- Vi kan selvsagt ikke have det sådan, at man slår fuld ebola-alarm, fordi der er en forkølet person om bord på et fly, siger Line Vold, fungerende afdelingsdirektør i afdelingen for infektionsovervågning ved Folkesundhedsinstituttet ifølge NTB.

Passageren, der blev dårlig, havde for nylig været i et unavngivet afrikansk land. Samtlige passagerer på flyet blev tilbageholdt i to timer, før man fik opklaret, at manden led af en ganske normal luftvejsinfektion.

- Norske sundhedsmyndigheder gennemgår nu hændelsen og ser, om man kan lære noget af det, siger Line Vold.

Håndteringen af ebola-alarmen får også kritik fra anden side. Kommuneoverlæge i Stjørdal Leif Vonen har efterfølgende også kritiseret ventetiden på to timer.

- Hvis der virkelig var en smittespreder blandt dem, ville en ventetid på næsten to timer inde i et fly have været alt for lang tid, siger han til NRK.

Det norske sundhedsdirektorat har anmodet lufthavnsselskabet Avinor om at oprette et specielt system til fly, hvor man mistænker passagerer for at have ebola. Flyene skal i fremtiden omdirigeres til Oslo, Tromsø eller Bergen.

Her er der ekstra beredskab klar til at håndtere personer, der eventuelt er smittede med ebola.

Ebola har dræbt over 1000 personer, der er eller har været i Liberia, Sierra Leone, Guinea og Nigeria. Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Liberia, Sierra Leone og Guinea.

/ritzau/

 

Dagens Gossip