Norge gør klar til at modtage ebola-smittet kvinde

En norsk kvinde, som er blevet smittet med ebola i Sierra-Leone, vil blive modtaget af et beredt hold af eksperter, når hun lander i Oslo i nat eller tirsdag morgen.

Det fortæller Ørjan Olsvik, som er professor i spredningen af smitsomme sygdomme ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Det, som nu skal gøres, har vi øvet os på. De øvelser, vi kører, er designet til netop hjemkomst af smittede, siger han til den norske avis Nordlys.

Han fortæller, at kvinden - en norsk læge, som arbejdede for Læger uden Grænser i Sierra Leone, da hun blev smittet - fragtes til Norge i fly.

Når hun lander i den militære del af Gardermoen-lufthavnen i Oslo, står der en specialdesignet ambulance klar til at tage imod hende.

Derefter fragtes hun til isolationsafdelingen på Ullevål Universitetssygehus, hvor hun vil få behandling. Problemet er blot, at der endnu ikke findes en godkendt og testet vaccine.

- Som udgangspunkt er der ingen standardbehandling. Der findes dog medikamenter, og et af dem er prøvet i USA, men kun i små mængder.

- Derudover findes der anti-stoffer, som man kan få fat i, men der er ikke testet så meget. Vi arbejder intenst med at skaffe medikamenter, siger Olsvik til Nordlys.

Professoren mener ikke, at nordmændene skal frygte at blive smittet, når kvinden kommer hjem.

- For det første er sygdommen i en fase, som ikke er særlig smitsom. For det andet bliver der taget forholdsregler under transporten fra Gardermoen og videre til sygehuset, siger han.

- Flyet lander på vores landingsbane. Så kører det til en parkeringsplads, som ikke er tilknyttet nogen terminal eller andre bygninger. Der vil patienten blive hentet og kørt væk i ambulance, siger Lasse André Vangstein, som er pressemedarbejder ved lufthavnen i Oslo.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip