Norge har svært ved at opfylde sine klimamål

Norges konservative statsminister, Erna Solberg, siger, at det bliver vanskeligt at nå målet for landets udslipsreduktioner. Hun afviser krav om beskæring i subsidierne til den norske olieindustri.

- Olieindustrien i Norge modtager ingen subsidier, fastslår Solberg over for nyhedsbureauet NTB.

Hun afviser, at gunstige afskrivningsregler og refusionsordninger for lejeomkostninger på norsk sokkel kan betragtes som subsidier af fossil energi.

- Vi subsidierer eftersøgningsfasen, hvis der ikke findes olie. Olieproduktion subsidieres ikke, men tomme huller under havbunden. Det, der produceres, er højt beskattet i Norge, siger hun.

En ny rapport fra en internationale klimakommission, hvori den tiltrædende Nato-generalsekretær og tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg er medlem, fastslår, at subsidierne til fossil energi skal fjernes af hensyn til miljøet.

På verdensplan bruges der næsten seks gange så meget på sådanne subsidier, som på støtte til bæredygtig energi.

- Det initiativ, som kommissionen peger på, er, at det skal være dyrere at forurene. Både ved at man sætter en pris på udslip ved klimakvoter og CO2-afgifter, og ved at fjerne subsidierne, siger Stoltenberg til NTB.

Den tidligere statsminister afviser ligesom sin efterfølger, at norsk olieindustri skal nyde godt af den form for subsidier.

- Det er en helt meningsløs sammenligning. Ikke noget andet land i verden har højere skat på olie og gas end Norge. Det handler om udgifter på statsbudgettet i enkelte lande, som bevilger penge for at holde benzinpriserne nede, siger han.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne mener, at det er helt tydeligt, at olieindustrien modtager subsidier fra den norske stat og mener, at de bør fjernes allerede inden efterårets finanslovforhandlinger.

- Rapporten konkluderer, at subsidier til udvinding af kul og gas bør afskaffes. Nu må regeringen følge op på sagen, siger Hansson.

/ritzau/NTB

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip