Norge sætter pris på ekstra syriske flygtninge: 3,5 mia

Et politisk drama i den norske regering om syriske flygtninge blev onsdag løst med en aftale om, at Norge tager imod yderligere 8000 på flugt fra det krigshærgede land.

Ifølge beregninger fra det norske finansministerium, som Dagens Næringsliv torsdag bringer, vil hver syrisk flygtning koste 1 million norske kroner i løbet af de første fem år i landet.

Seks partier i Stortinget besluttede, at Norge skal tage imod 8000 ekstra kvoteflygtninge fra Syrien i løbet af de kommende tre år.

Det politiske kompromis i Norge giver ifølge Dagens Næringsliv en ekstraregning på 3,5 milliarder norske kroner.

Tallene fra ministeriet omfatter afhentning og boliger, men ikke eksempelvis lavere bidrag på arbejdsmarkedet og familiesammenføring.

Sagen om de syriske flygtninge var ved at sprænge regeringssamarbejdet.

Fremskrittspartiet havde truet med at trække sig ud af koalitionen med Høyre, hvis antallet af syriske kvoteflygtninge blev sat i vejret. Men partiet trak truslen tilbage.

Bag aftalen står Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Allerede i år vil der komme 500 ekstra syrere, så det samlede antal når op på 2000. Til næste år vil antallet blive 3000, og det samme antal bliver aktuelt i 2017.

Som led i aftalen vil Norge yde 1,5 milliarder kroner til hjælp i nærområderne til næste år.

Kun en brøkdel - under to procent - af de flygtende syrere har fået ophold i Europa, mens nabolandene har taget stort set alle.

FN har bedt vestlige lande om at tage 10 procent.

- Hvis andre lande i vores situation lægger sig på samme linje, er FN kommet langt i at nå sit mål, siger Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip