Norge sender kampvogne og knap 200 soldater til Letland

Norge sender kampvogne og 190 soldater til Letland nær grænsen til Rusland, der i stigende grad kritiseres for sin rolle i konflikten i det østlige Ukraine.

Landets forsvarsminister understreger imidlertid, at nordmændene på ingen måde søger nogen konfrontation med russerne.

- Det er vigtigt at understrege, at dette er en øvelse. Det er ikke et indspil i konflikten mellem Ukraine og Rusland, siger forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til den norske avis VG.

- Samtidig er det et svar på, at Nato har bedt sine medlemmer om at skabe tryghed hos allierede ved at øge aktiviteterne i Baltikum, siger hun.

Øvelsen skal efter planen vare i nærheden af to måneder og afsluttes i slutningen af november.

Overfor avisen Dagbladet understreger forsvarsministeren, at soldaterne ikke kan sættes ind i egentlige operationer.

- Telemark-bataljonen skal ind i Natos reaktionsstyrke næste år og må derfor trænes. Der er også fuld konsensus i Nato om at optrappe denne type øvelser, nu hvor operationstempoet er gået ned i Afghanistan, siger hun.

Der er tale om særdeles professionelle soldater, hvor mange har stor erfaring fra krigen i Afghanistan. Flere af dem har været udstationeret næsten uafbrudt de seneste 10 år.

- Telemark-bataljonen består af højt kvalificerede soldater og officerer, som har stor oversøisk erfaring. De er veluddannede og har gentagne gange vist, at de er i stand til at løse missioner, siger forsvarsministeren til VG.

/ritzau/NTB