Norge skal betale for flygtningecenter i Grækenland

Den norske regering er blevet enig med de græske myndigheder om at bruge norske EØS-midler til at etablere et modtagecenter for migranter på den græske ø Lesbos.

Det oplyser den norske europaminister, Vidar Helgesen, i forbindelse med en redegørelse i Stortinget om aktuelle EU- og EØS-sager.

Grækenland modtager omkring 530 millioner norske kroner i EØS-bidrag i den indeværende periode. Det vil koste omkring 13,5 millioner kroner årligt at drive modtagecentret på Lesbos ifølge oplysninger til nyhedsbureauet NTB.

- Situationen er så alvorlig, at den kræver nye og ekstraordinære foranstaltninger, sagde Helgesen i sin redegørelse.

Norge skal stille med et fartøj til den såkaldte Operation Triton i Middelhavet. En mulig udvidelse af operationsområdet mod syd mod Libyen er noget, som Norge støtter i udgangspunktet.

- Uanset hvad så vil vores fartøj være i stand til at foretage eftersøgning og redning tæt på Libyen og de steder, hvor behovene til enhver tid er størst, sagde Helgesen.

Ministeren kom også ind på EU's planlagte militæroperation, der har til formål at ødelægge menneskesmuglernes fartøjer i Middelhavet.

- Det er uacceptabelt, at kyniske menneskesmuglere udsætter tusindvis af menneskeliv for fare, sagde Helgesen. En eventuel norsk støtte til denne operation forudsætter, at den er i overensstemmelse med folkeretten og ikke bidrager til at forværre situationen i Libyen.

- Hvis der kommer en konkret forespørgsel fra EU til Norge, så vil den blive behandlet på samme måde som de øvrige anmodninger om norske styrkebidrag til internationale operationer, sagde Helgesen.

Den norske europaminister indledte sin redegørelse med at fastslå, at Europas sikkerhed udfordres fra flere sider. Helgesen pegede på Ruslands fremturen i Ukraine og et bælte af ustabilitet syd for Europa.

Han talte for et øget forsvarssamarbejde og fastslog, at EU er blevet en betydelig aktør inden for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip