Norge tager til Eritrea efter omstridt dansk rapport

Den danske Eritrea-rapport, der er blevet hårdt kritiseret, kan komme til at påvirke strømmen af flygtninge til andre lande.

I Norge ser den norske Høyre-ledede regering den danske rapport som klar inspiration. Det skriver Berlingske mandag.

- Vi har læst den danske rapport, og vi har fulgt meget nøje med i den efterfølgende debat.

- Rapporten er blevet kritiseret, men konklusionen om, at der er forbedringer at spore i landet, og at desertører og illegalt udrejste eritreere ikke behøver at frygte forfølgelse, har store perspektiver, siger statssekretær i Norges justitsministerium, Jøran Kallmyr, til avisen.

Jøran Kallmyr er medlem af Fremskrittspartiet og justitsminister Anders Anundsens næstkommanderende i ministeriet.

Ifølge ham har Norge nu sendt embedsmænd til Eritrea forud for en egentlig fact ­finding-mission, der skal gennemføres i januar.

Den danske rapport fastslog blandt andet, at det ikke i sig selv udgør en personlig risiko at flygte fra landets berygtede militærtjeneste. En konklusion, der overraskede flere organisationer.

Og efterfølgende begyndte de to eneste navngivne ekspertkilder i rapporten så at lægge afstand til konklusionerne. Også de to embedsmænd, der står bag rapporten, har lagt afstand til forløbet og konklusionerne.

Statssekretæren Jøran Kallmyr betegner Eritrea som et særtilfælde og sætter spørgsmålstegn ved, om almindelige eritreere overhovedet har grund til at frygte regimet i dagligdagen.

- Vi må vide, hvad faktum er. Vi kan læse i den danske rapport, at signalerne om Eritrea måske er ved at ændre sig til det mere positive. Hvis vi trygt kan give afslag og sende folk til Eritrea, er det en mulighed, den norske regering er meget interesseret i.

- Den danske rapport er en af flere kilder, men vi skal have vores egen faglige analyse af det, og det har vi uafhængige og uhyre kompetente folk til, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip