Norge udelukker at destruere Syriens kemiske våben

Norge kan ikke bidrage til at destruere Syriens kemiske våben, hvilket USA tidligere har anmodet nordmændene om at gøre.

Det siger den norske udenrigsminister, Børge Brende, fredag.

- Med forståelse fra USA er vi nået frem til, at det ikke længere er hensigtsmæssigt at betragte Norge som stedet, hvor de kan destrueres, siger Børge Brende.

Beslutningen er baseret på, at tidsplanen er for stram - alt skal være destrueret inden midten af 2014. Der er samtidig tekniske og juridiske udfordringer forbundet med opgaven.

FN's Sikkerhedsråd aftalte i september resolution 2118, der udstikker retningslinjerne for, hvordan hele Syriens lager af kemiske våben skal destrueres inden 30. juni næste år.

Lagrene menes at rumme 1000 ton kemiske våben.

FN-resolutionen blev vedtaget i kølvandet på, at USA havde truet Syrien med luftangreb, efter at amerikanske efterretningskilder havde slået fast, at styret i Damaskus stod bag et stort giftgasangreb i den syriske hovedstad 21. august.

Flere hundrede mennesker mistede livet ved angrebet.

Børge Brende sagde onsdag, at hans regering ville undersøge et amerikansk ønske om, at Norge på norsk grund ville påtage sig opgaven med at destruere de kemiske lagre.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip