Norges salg af juletræer til udlandet styrtdykker

Norske juletræer bliver sjældnere og sjældnere solgt over grænsen. I stedet vinder juletræer fra Danmark ind i de norske stuer.

På få er salget af træer til udlandet faldet fra næsten 100.000 juletræer til blot 1000 sidste år.

- I 2009 satte vi rekord i eksporten, da vi solgte cirka 95.000 juletræer til udlandet til en værdi af omkring 8,2 millioner kroner (6,9 millioner danske kroner, red.), siger juletræsforsker ved Norges institut for skov og landskab Jan Ole Skage til avisen Nationen ifølge nyhedsbureauet NTB.

I fjor dalede eksporten til 1000 træer, hvilket blot sendte 200.000 norske kroner den anden vej.

- Finanskrisen og lavere priser på juletræer rundt om i Europa er hovedårsagerne til, at de fleste norske juletræsproducenter har droppet salget til udlandet de seneste år, forklarer Jan Ole Skage.

Ifølge forskeren vil nordmændene købe 1,9 millioner juletræer i år. Hver femte af dem bliver importeret. Særligt fra Danmark.

Danmark er nemlig europamester i juletræseksport.

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer har Danmark en førerposition i Europa, og de danske juletræsproducenter har trodset krisen og øget eksporten.

Siden 2005 er omsætningen i eksporterede danske træer fordoblet til 1,1 milliarder kroner, og det gør Danmark til Europas største juletræseksportør.

En opgørelse fra Danske Juletræer sidste år viste, at Tyskland hamstrede 53 procent af den danske eksport af juletræer og er den største aftager af juletræer fra Danmark.

Herefter kommer Storbritannien, Frankrig, Belgien, Norge, Østrig, Schweiz og Holland, som tilsammen køber 32 procent af de eksporterede træer.

Blandt de mere eksotiske eksportmarkeder for danske juletræer er Hongkong og Singapore.

/ritzau/

 

Dagens Gossip