Norsk dagligvaregigant overvejer at droppe dansk svinekød

Norges største dagligvarekæde vil nu foretage sin egen vurdering af import af svinekød fra Danmark på grund af frygt for, at kødet indeholder farlige bakterier.

Meldingen fra dagligvarekoncernen NorgesGruppen kommer få dage efter, at en norsk professor advarede mod kød fra danske grise på grund af smittefare.

Niveauet i brugen af antibiotika i de danske svinebesætninger er bekymrende højt, siger Bård Gultvedt, direktør for ernæringspolitik og myndighedskontakt i NorgesGruppen, til avisen Dagens Næringsliv.

- Antibiotikaresistente bakterier er noget, som bekymrer os, men i denne sammenhæng lægger vi stor vægt på signalerne fra Mattilsynet, som siger, at det er trygt at importere svinekød fra Danmark. Trods den besked vil vi foretage vores egen vurdering af import af især svinekød fra Danmark, siger han.

Koteletter og flæskestege fra danske svin fylder ikke meget i kædens kølediske i øjeblikket, men importen stiger frem mod jul.

Formålet med vurderingen er at finde ud af, om det er muligt at købe svinekød fra andre lande, hvor brugen af antibiotika er mindre end i Danmark, siger Bård Gultvedt. Vurderingen vil finde sted i løbet af efteråret.

Steinar Westin, professor i samfundsmedicin ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, opfordrede for en uge siden til et norsk stop af import af dansk svinekød på grund af spredningen af den resistente svinebakterie MRSA (gule stafylokokker).

Professoren frygter, at antibiotikaresistente bakterier bliver spredt fra dyr til mennesker, men ifølge Fødevarestyrelsen har det gennem årene ikke været muligt at knytte tilfælde af MRSA-smitte hos mennesker til svinekød.

- Fødevarestyrelsen er ikke enig med den norske professor. Selv om MRSA kan findes på svinekød, er der intet, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en smittekilde, sagde Per Henriksen, der er veterinærdirektør i styrelsen, i en kommentar til den norske professors advarsel.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip