Norsk datatilsyn: Reel frygt efter Snapchat-hacking

Datatilsynet i Norge mener, at der er grund til bekymring, efter at op mod 200.000 private billeder og flere tusinde videoer - mange af dem intime - fra fotoappen Snapchat er lækket ud på internettet.

- Det sker hele tiden. Hvis man deler billeder, så må man næsten forvente, at de kommer på afveje, siger seniorrådgiver Vidar Sandland fra Norsk Senter for Informasjonssikring, Norsis, til den norske avis Dagbladet.

Med mobilappen Snapchat kan brugerne sende billeder til hinanden. De slettes automatisk efter op til 10 sekunder, men en række tredjepartsprogrammer har udviklet metoder til at lagre billederne.

Det er ikke Snapchat, der er hacket, men programmet Snapsave, som gør det muligt at gemme billederne. Norsis mener, at folk bør være bevidste om, hvad de tager billeder af og deler.

- Tag mor-testen. Er det billede, du har taget OK for din mor, så kan man trygt dele det. For der er ingen sikre måder at dele på. Det, du lægger op i skyen eller på internet, kan komme på afveje. Sikkerheden er ikke bedre end et brugernavn og et password, siger Vidar Sandland.

Han mener, at folk bør spørge sig selv, om det er smart at tage dette billede, og er det smart at dele det. Flere programmer som Snapsave og Snaphack gør det muligt for en modtager af en snapchatbesked at gemme billeder, uden at afsenderen véd det.

- Det skaber helt naturligt nok frygt, ofte berettiget. Folk ved ikke, om de er ramt, og det gør mange usikre, siger informationsdirektør Ove Skåra fra Datatilsynet til den statslige norske radio- og tv-kanal, NRK.

- Mange har måske sendt en snap til en ven og regner med, at det bare er vedkommende, der får mulighed for at se billedet. Men hvis denne billedtjeneste er hacket, er det ikke alene modtagerens samvittighed, som afgør om andre får mulighed for at se billederne, forklarer Skåra.

En stor del af billederne kommer fra Skandinavien, og norske Dagbladet skriver, at flere nordmænd er ramt af lækagen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip