Norsk debutant vandt traditionsrigt langrendsløb

Langrendsløbere fra hele verden var søndag morgen klar til at deltage i det traditionsrige langrendsløb Vasaløbet. Også kronprins Frederik havde smurt skiene for at deltage i løbet, der er verdens ældste og længste langrendsløb.

Han færdiggjorde det 90 kilometer lange løb i tiden seks timer og 54 minutter. Det er næsten en forbedring på en halv time i forhold til i sidste år, hvor kronprinsen kom ind i tiden syv timer og 22 minutter.

Tiden rakte til en placering som nummer 3170, og kronprinsen skød undervejs en fart på gennemsnitligt 13,7 kilometer i timen. Det er fjerde gang, at kronprins Frederik gennemfører det benhårde langrendsløb.

Årets vinder blev nordmanden Petter Eliassen, der deltog i løbet for første gang. Dermed blev det til en norsk sejr i løbet for tredje år i træk.

Petter Eliassen slog landsmanden Anders Aukland i den afgørende spurt, efter at tjekken Stanislav Rezak tidligere var blevet sat af de to stærke nordmænd i løbets afsluttende fase.

- Jeg havde forhåbninger om at være med til at slås om en podieplacering, men jeg havde aldrig drømt om at vinde, siger Peter Eliassen til tv-stationen SVT umiddelbart efter sejren.

Vinderen klarede den lange tur fra Sälen til Mora på lidt mere end fire timer.

Generelt dominerede de norske langrendsløbere løbet, og otte ud af de 10 hurtigste var nordmænd. Bedste svensker var Jerry Ahrlin, der kom ind på en ottendeplads.

- Det var tungt de sidste 15 kilometer. Det var bare om at forsøge at komme i mål, siger Jerry Ahrlin til SVT.

Vinderen blandt kvinderne blev debutanten Justyna Kowalczyk fra Polen, der kom i mål omkring 40 minutter efter den mandlige vinder. Nummer to og tre blandt kvinderne blev henholdsvis Britta Johansson Norgren fra Sverige og Seraina Boner fra Schweiz.

Bedste dansker blev Mikael Jakobsen, der kom i mål knap halvanden time efter vinderen.

I alt deltog 15.800 skiløbere i det hårde langrendsløb. 678 af deltagerne var fra Danmark, hvilket er tredjeflest af alle lande kun overgået af Sverige og Norge med henholdsvis 11371 og 1332.

Derudover deltog skiløbere fra så eksotiske steder som New Zealand, Indien og Ecuador.

/ritzau/TT

.

Dagens Gossip