Norsk domstol dømmer islamist til halvandet års fængsel

Den i Norge berygtede islamist Mulla Krekar er ved byretten i Oslo idømt halvandet års fængsel for at have truet en kurder på DR's norske søsterkanal, NRK.

Oven i det skal Krekar betale 75.000 norske kroner i erstatning.

- Der er ingen formildende omstændigheder, men derimod flere straffeskærpende omstændigheder, forklarede dommeren, Peter Blom, da han læste afgørelsen højt i byretten fredag eftermiddag.

Den 59-årig Krekar, der er af irakisk-kurdisk afstamning, og hvis rigtige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, er dømt for trusler mod en kurder under et NRK-interview i februar.

Krekar havde tidligere udstedt en fatwa eller dødsdom over kurderen, fordi han havde brændt et eksemplar af Koranen. Den trussel gentog han i interviewet.

I interviewet i februar sagde Krekar, at enhver, som har kendskab til kurderens dødsdom, "står det frit at dræbe ham". Han sagde videre, at han ville sende en "gave" til den, som gør det.

- Retten er ikke i tvivl om, at udtalelsen må forstås som en opfordring til en vis kreds af personer til at iværksætte straffen, sagde dommeren.

Mulla Krekar har i årevis været et smertensbarn for de norske myndigheder. Han kom i 1991 til Norge som kvoteflygtning, og hans kone og fire børn er norske statsborgere.

Fra 1991 til 2002 opbyggede og ledede han den islamistiske oprørsgruppe Ansar al-Islam i Irak og rejste mange gange til Mellemøsten, mens han havde flygtningestatus i Norge.

Han blev i 2003 dømt til udvisning af Norge af hensyn til rigets sikkerhed, og højesteretten stadfæstede i 2007 dommen. Men Norge har været nødt til at give ham tålt ophold, fordi Irak ikke kan garantere, at han ikke vil blive dømt til døden.

Krekar har siden december 2006 stået på FN's terrorliste. I 2012 blev han idømt to år og 10 måneders fængsel for trusler mod Norges nuværende statsminister, Erna Solberg, og tre kurdere.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip