Norsk domstol giver fuld flykaptajn 10 måneders fængsel

En flykaptajn fra Air Baltic, der i sidste måned i beruset tilstand ville sætte sig op i et fly, der skulle flyve fra Gardermoen i Oslo til Kreta med 109 passagerer om bord, er idømt 10 måneders fængsel ved en norsk domstol.

Den 50-årige lettiske kaptajn fik af de norske myndigheder målt sin promille, inden han ville sætte sig ind i flyet.

Kaptajnen stod tiltalt for brud på luftfartsloven - at han i beruset tilstand ville lette med flyet. Han stod også tiltalt for at have drukket alkohol mindre end otte timer før, han skulle gøre tjeneste og for ikke at have levet op til sit ansvar som kaptajn på flyet.

Han blev dømt skyldig i alle tre tiltalepunkter.

- Som fartøjschef har tiltalte groft forsømt sine pligter og kunne, dersom flyvningen var blevet gennemført, have bragt et stort antal personer i fare. Særligt gælder dette, når andenpiloten må vurderes at have været stærkt påvirket, skriver dommeren i afgørelsen.

Førstepiloten havde fået målt et alkoholindhold i blodet på 0,54 promille.

Han erkendte, at han havde været beruset, men nægtede sig skyldig i to af anklagepunkterne. Hans forsvarer siger, at der endnu ikke er besluttet, om sagen skal ankes.

Under retssagen kom det frem, at kaptajnen var i gang med at gøre flyet klart til flyvning. Blandt andet var lysene på instrumentbrættet tændt, og han havde været ude en kort tur for at foretage en udvendig inspektion af flyet.

Han, andenpiloten og to stewardesser blev stoppet af en alkoholkontrol. Den viste, at andenpiloten havde en promille på 1,35, mens de to stewardesser blev målt til 0,4 promille. De havde alle aftenen før afgang siddet og drukket sammen.

Andenpiloten er allerede idømt et halvt års fængsel for hændelsen, mens de to stewardesser er idømt henholdsvis 45 og 60 dages fængsel.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip