Norsk dramatiker bliver årets bedste nordiske forfatter

Norske Jon Fosse var på forhånd udnævnt som favorit, og nu kan han kalde sig Nordens bedste forfatter 2015.

Tirsdag aften vinder den norske forfatter og dramatiker Nordisk Råds Litteraturpris for Trilogien: "Andvake" (2007), "Olavs draumar" (2012) og "Kveldsvævd" (2014).

Og det var en rørt og glad Jon Fosse, der på scenen i kulturhuset Harpa i Reykjavik i Island ved aftenens prisshow ud over æren får overrakt 350.000 kroner.

- Jeg har i og for sig fået mange priser, men ikke for forfatterskabet generelt. Prosa er lige så vigtigt som dramatikken, siger han blandt andet og slutter med ordene:

- Tak, tak, tak til Nordisk Råd.

Jon Fosse, som er født i 1959, er en anerkendt dramatiker, og hans teaterstykker er blevet tolket i form af flere tusind forskellige opsætninger på scener i Europa, Asien og USA.

Men prosa kan han altså også skrive, og ifølge juryen er hans trilogi et højdepunkt i nyere norsk romanlitteratur.

Trilogien består af tre fortællinger om et ungt par, Asle og Alida. De tre dele udgør tilsammen knap tre hundrede sider prosa.

Jon Fosses skrivestil er kendetegnet som en særegen kombination af enkelthed og kompleksitet, hvor han bruger mange gentagelser. Derfor er hans værker ofte blevet karakteriseret som repetitive og dvælende.

Prisen som årets bedste nordiske film går til den islandske filminstruktør Dagur Kári for filmen "Virgin Mountain".

Den svenske musiker Svante Henryson får Nordisk Råds musikpris. Den 52-årige musiker både komponerer, spiller cello og bas og er kendt som en af nordens førende bassister.

I kategorien Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris er det også en svensker, der løber med prisen. Nemlig den 49-årige Jakob Wegelius, som får prisen for romanen "Morderens abe".

Det færøske elselskab SEV får Nordisk Råds natur- og miljøpris for selskabets ambitiøse mål og innovative tiltag for en grøn elektrificering af det færøske elnet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip