Norsk gidsel i video: Hjælp mig eller jeg bliver dræbt

admin

426 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

En nordmand, der er taget som gidsel af en islamistisk oprørsgruppe i Filippinerne, risikerer at blive dræbt sammen med to medgidsler, såfremt deres bortførere ikke får udbetalt løsepenge.

Det fremgår af en ny video, som gidseltagerne har lagt ud på nettet ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

I optagelsen trygler nordmanden Kjartan Sekkingstad om hjælp og siger, at han bliver slået ihjel, hvis Abu Sayyaf-gruppens krav om løsepenge ikke opfyldes.

Og der er god grund til at bønfalde om hjælp, lyder det fra den norske terrorekspert Jan Oskar Engene.

- Det er meget alvorligt for gidslerne, siger han.

I slutningen af april blev det afhuggede hoved af et andet gidsel, en canadisk mand, fundet efterladt i en plastikpose nær rådhuset i Jolo, som er en overvejende lovløs ø omkring 1000 kilometer syd for Manila.

Øen er en bastion for den militante Abu Sayyaf-gruppe. Den henrettede person var canadieren John Ridsdel.

Han blev sammen med en anden canadisk turist, nordmanden samt en filippinsk kvinde bortført for otte måneder siden fra både i en havn nær byen Davao, som ligger over 500 kilometer fra Jolo.

Det norske udenrigsministerium kender til den nye video, men ønsker ifølge NTB ikke at gå i detaljer om myndighedernes indsats for at komme landsmanden til hjælp.

Terrorekspert Jan Oskar Engene tror ikke, at den norske stat vil opfylde bortførernes krav om løsepenge.

- Isoleret set ville det løse sagen for gidslet, men i et større perspektiv ville det gøre verden mere utryg for nordmænd, hvis det bliver kendt, at såfremt man kidnapper en nordmand, kan det føre til store løsepenge, siger han.

Og Abu Sayyaf, der har erklæret troskab over for Islamisk Stat, er kendt for at forlange enorme summer.

Få uger efter bortførelsen af de fire gidsler lagde Abu Sayyaf en video med optagelser af gidslerne ud på sociale medier med et krav om en løsesum på en milliard pesos (op mod 140 millioner kroner) for hver af dem.

/ritzau/