Norsk opposition kræver opholdstilladelse til tolke

De norske oppositionspartier kræver, at afghanske tolke, som hjalp de norske styrker i Afghanistan under krigen mod Taliban, skal have opholdstilladelse.

Flere af tolkene er blevet truet på livet af Taliban, lyder det.

- Det haster meget at få dem hertil, for situationen for dem er dramatisk forværret. De har stået side om side med Norge i kampen mod Taliban, og nu er de i ekstrem fare, siger Kristelig Folkepartis (KrF) leder, Dag Hareide, til NRK.

KrF-lederen stoler ikke på vurderingen i det norske justitsministerium, som har været i Afghanistan for at tale med tolkene og siden givet dem afslag på ansøgninger om opholdstilladelse.

- Andre Nato-lande har handlet anderledes. Italien har senest sagt, at 122 tolke, som har arbejdet for dem, alle skal have ophold i Italien. Når vi nu hører direkte fra forsvaret, hvor kritisk situationen er, så mener jeg, at de må få en ny behandling, siger Hareide.

Kommandørkaptajn Jon Ivar Kjelling fra det norske søværns elitestyrker siger, at Norge har et stort moralsk ansvar for tolkene og alt personale, som forsvaret bruger i operationer ude i verden.

Onsdag venter en udvalgshøring i Stortinget om at beskytte tolkene fra Afghanistan.

26 af cirka 50 afghanske tolke fra krigen har ikke opholdstilladelse i Norge.

Også i Danmark har afghanske tolke, som har hjulpet danske styrker og været ansat i forsvaret, fået afslag på ophold trods en politisk aftale om at beskytte dem.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip