Norsk rigsantikvar: Brand i landsby er en tragedie

Den voldsomme brand, som har hærget den norske landsby Lærdalsøyri og blandt andet ødelagt en fredet bygning, chokerer Norges rigsantikvar.

- Først og fremmest har branden ramt mange familier og enkeltpersoner, som er skadet og har mistet deres hjem. Branden er også tragisk for vores kulturarv.

- Træhusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blandt de vigtigste træhusmiljøer i Norge på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger, siger rigsantikvar Jørn Holme.

Blandt de nedbrændte bygninger er et hus fra 1840'erne.

Lærdalsøyri er registreret i Rigsantikvarens register over byområder af kulturhistorisk interesse.

Der er 161 bygninger inden for området med kulturhistorisk værdi, og flammerne nåede heldigvis ikke ind til de ældste af de fredede træhuse.

Før branden, der brød ud lørdag aften lidt før klokken 23, var der tre fredede huse i området. Nu er det ene, bageren Synneva Eris hus, brændt ned.

Der blev i 2010 tildelt en million kroner til at bygge et sprinkleranlæg omkring de beskyttede træhuse i Lærdalsøyri, men arbejdet med anlægget er endnu ikke færdiggjort.

Flere end 100 brandmænd har kæmpet med slukningsarbejdet, hvor også forsvaret og nødhjælpsorganisationer har assisteret.

300 personer har været til undersøgelse for røgforgiftning, og søndag eftermiddag var 40 personer stadig indlagt.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip