Norske lærere dropper strejke

Parterne i lærerkonflikten i Norge er enige om en løsning om det omstridte punkt om arbejdstid. Dermed afsluttes strejken, som begyndte for omkring to uger siden ved starten af skoleåret.

Konflikten har stået mellem Norges folkeskolelærere på den ene side og på den anden Kommunesektorens Organisasjon (KS), der svarer til Kommunernes Landsforening (KL) i Danmark.

KS og lærerorganisationerne er enige om at forlænge den aftale, som gælder i dag. Derudover er parterne blandt andet enige om procedurer for, hvordan man skal håndtere uenigheder om arbejdstid lokalt.

- Jeg vil gerne understrege, at parterne i fællesskab er blevet enige om en løsning på egen hånd, uden at vi behøver ty til en tvungen voldgift, og det er jeg meget tilfreds med, siger Gunn Helgesen, der står i spidsen for KS.

Hun siger, at parterne undervejs i konflikten har mødtes flere gange for at blive enige om en endelig løsning.

Aftalen vil gælde skoleåret ud og indbærer ikke mere bunden tid, uden at man er enige lokalt, lyder det.

- KS ville gerne have noget mere i aftalen, sådan er det vel for de fleste. Vi ville gerne have en andet type resultat, men vi mener forsat, at tilstedeværelsen er et vigtigt punkt, siger hun.

I Norge har KS krævet, at lærerne er mere til stede på skolen. Konflikten har indtil videre betydet, at knap 8000 lærere har strejket siden skoleårets begyndelse.

Uddannelsesforbundet mener, at det har været en nødvendig strejke og takker de strejkende for at have gjort deres job.

- Vi er kommet frem til en løsning, som vores bestyrelse kan anbefale. Lærerne kan ikke afkræves mere bunden tid end det, de har i dag, siger forbundets leder, Ragnhild Lied.

Hun tilføjer, at der nu venter en afstemning som skal afgøre, om medlemmerne kan acceptere aftalen. Hvis de vælger at acceptere aftalen, vil strejken være endeligt overstået.

Over 100.000 elever på mere end 200 skoler har været berørt af strejken i Norge.

Den norske konflikt minder på mange måder om den danske fra sidste år, hvor den store knast var, hvordan lærernes arbejdstid skulle tilrettelægges.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip