Norske lærere i konflikt: Vil ikke lockoute som danskerne

Mens danske kommuner under lærerkonflikten benyttede sig af muligheden for lockout, så har de norske af slagsen ikke i sinde at gøre det samme under konflikten mellem Norges folkeskolelærere og Kommunesektorens Organisasjon (KS).

KS svarer til Kommunernes Landsforening (KL) i Danmark.

Spørgsmålet om en lockout i Norge er uaktuelt for KS, lyder det.

- Selvom lockout er et lovligt virkemiddel, så er det ikke noget, vi har tænkt os at tage i brug. Det kan jeg afkræfte, siger afdelingschef i KS Hege Mygland til bladet Utdanning.

Mygland er chef for forhandlingsafdelingen i KS og oplyser, at lockout aldrig har været benyttet i den offentlige sektor. Ifølge ham er situationen anderledes end den i Danmark.

- Der blev de centrale arbejdstidsbestemmelser afskaffet gennem en lovændring. I Norge forhandler KS og lærerorganisationerne om en ny central arbejdstidsaftale, lyder det fra Mygland.

Den norske konflikt minder ellers på mange måder om den danske, hvor den store knast var, hvordan lærernes arbejdstid skulle fordeles.

I Norge har KS krævet, at lærerne er mere til stede på skolen. Konflikten har indtil videre betydet, at knap 8000 lærere strejker i landet.

I Danmark stod lockouten på i mere end tre uger i løbet af foråret 2013. Det fik til sidst regeringen til at gribe ind i konflikten med en lov, der ændrede lærernes arbejdstidsaftale.

Senere indgik regeringen med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative en aftale om en ny folkeskolereform. Den betyder flere undervisningstimer, længere skoledage og mere eksperimentelle læringsformer i folkeskolen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip