Norwegian forhandler for at undgå pilotstrejke

Hvis det ikke lykkes lavprisflyselskabet Norwegian at få løst en strid med piloterne om en fælles lønaftale inden midnat, nedlægger selskabets flere end 600 piloter arbejdet.

Med mindre end 12 timer til deadline sidder begge parter søndag eftermiddag fortsat ved forhandlingsbordet, fortæller Johan Bisgaard Larsen, der er Norwegians danske informations- og marketingchef.

- Der er forhandlinger i gang. Det kan jeg bekræfte.

- Men vi ønsker at give så meget ro til forhandlingerne nu, at mæglingen kan gå sin gang, og man kan finde en løsning, siger informationschefen, der ikke vil sige noget om, hvor langt eller tæt parterne er fra hinanden.

Siden fredag har Norwegian ført forhandlinger i den norske arbejdsret for at finde en løsning med piloternes fagforening, Norwegian Pilot Union.

Stridens kerne er piloternes fælles lønaftale, som er kommet i fare, efter at piloterne er gået med til at blive overflyttet fra Norwegian til et af flyselskabets nye datterselskaber.

Selskaberne oprettes som et led i en ny strategi for at gøre Norwegian til et internationalt flyselskab. Men overflytningen betyder, at piloterne skal til at forhandle nye individuelle overenskomster. Og det vil de ikke være med til.

Johan Bisgaard Larsen fortæller, at man endnu ikke har et overblik over, hvor mange fly eller passagerer der risikerer at blive ramt af en eventuelle strejke. Hverken i eller uden for Danmark.

Han opfordrer folk til at holde sig orienterede og ellers forvente, at de stadig kan komme af sted.

- Indtil vi har meldt andet ud - det gør vi nok først i aften eller i nat - skal man foreholde sig fuldstændig, som hvis man skal flyve, siger informationschefen.

Sidste år sad Norwegian også i en forhandlingsmæssig hårdknude med piloterne, hvor en strejke blev afværget i sidste øjeblik.

En situation, som Johan Bisgaard Larsen refererer til, da han bliver spurgt, om det er realistisk, at parterne når til enighed inden midnat.

- Vi var i samme situation sidste år, hvor der ikke kom nogen strejke, men fandt en løsning.

- Og jeg kan sige, at alle i Norwegian selvfølgelig arbejder på at finde en løsning. Det er håbet, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip