Norwegian overvejer at teste piloters psykiske helbred

Det norske flyselskab Norwegian overvejer nu at indføre psykologiske test af piloter, før de bliver ansat i selskabet. I dag stiller hverken Norwegian eller SAS krav om dette.

- Det er rigtigt, at vi ikke har en sådan test, men det kan måske blive udfaldet afhængig af, hvordan denne debat udvikler sig. Måske kan det også ende med at blive et krav fra myndighederne, siger flyvechef i Norwegian Air, Gudmund Taraldsen, til TV2 Norge.

Han mener, at der tidligere blev lagt mere vægt på piloternes mentale tilstand, end der gør i dag. Men efter flystyrtet i de franske alper, hvor andenpiloten efter alt at dømme havde mentale problemer, er emnet igen blevet aktuelt.

- Jeg synes godt, at det kan debatteres igen på baggrund af, hvad der er sket, siger Taraldsen til TV2 Norge.

Germanwings-piloten Andreas Lubitz fløj tilsyneladende med vilje et passagerfly med 150 mennesker om bord ind i en klippeside med 700 kilometer i timen.

Ifølge hans ekskæreste, som avisen Bild am Sontag har talt med, havde han gennem flere år døjet med mentale problemer og mareridt.

Informationschef hos SAS, Morten Johansen, oplyser til TV2 Norge, at selskabet baserer sine sikkerhedsforanstaltninger på erfaringer fra flyulykker og andre utilsigtede hændelser.

- SAS vurderer på egne vegne rutiner og standarder, lytter til anbefalinger og laver ændringer baseret på myndighedernes påbud, siger Morten Johansen.

Fredag besluttede SAS at indføre nye regler, så der fremover altid skal være to personer tilstede i cockpittet på selskabets fly, og selskabet er blot et ud af en række, der har ændret rutiner som konsekvens af tirsdagens flyulykke i Sydfrankrig.

Det norske luftfartstilsyn oplyser, at psykologtest før ansættelse kan være ét af flere nyttige tiltage for at undgå, at piloter med psykiske problemer sætter sig i cockpittet i passagerfly.

/ritzau/NTB

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip