Norwegians piloter varsler storstrejke

Luftfartsselskabet Norwegians mange danske kunder risikerer om nogle uger at skulle finde et andet flyselskab at rejse med.

Norwegians hundredvis af piloter truer med at nedlægge arbejdet om 14 dage, efter at overenskomstforhandlingerne med ledelsen mandag brød sammen.

Piloternes fagforening har varslet masseopsigelser for samtlige sine 620 medlemmer. Hvis parterne ikke bliver enige inden for to uger, er strejken en realitet.

Kommunikationsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, bekræfter over for nyhedsbureauet NTB, at forhandlingerne er kørt fast, og at der nu skal mægling på for at prøve at nå til enighed.

Det samme skete sidste år.

- Vi har altid håb om at blive enige, siger Skånevik og understreger, selskabet ikke ønsker at dramatisere situationen.

Piloterne frygter, at de vil miste rettigheder, som de har sikret sig gennem en lang række opgør, hvis Norwegian-ledelsen gennemfører en stor omorganisering.

Piloterne er blandt andet bange for, at Norwegian vil oprette selvstændige selskaber i de lande, det opererer i - i lighed med de nyoprettede Norwegian Air Norway og langdistanceselskabet Norwegian Long Haul.

Sker det, bliver piloternes nuværende overenskomster annulleret, og piloterne må forhandle sig frem til helt nye aftaler om arbejdsforholdene i de forskellige lande.

- Selskabet vil knuse den aftalestruktur, vi tidligere har forhandlet os frem til, og som danner grundlag for vores rettigheder, siger Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union.

I praksis vil det, som er en lønmodtagergruppe på tværs af de lande, hvor Norwegian er aktive, blive splittet op og isolere svenske, danske og norske piloter i enkeltgrupper, mener fagforeningen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip