Notat: De fleste langtidssyge mister jobbet

Det er skidt at blive langtidssyg, hvis man vil beholde pladsen ved samlebåndet eller bag skrivebordet.

Over otte ud af 10 vil få en fyreseddel, før de har været syge i fem måneder, viser et skøn fra Beskæftigelsesministeriet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Det vil med andre ord være under en femtedel, der stadigvæk har en ansættelseskontrakt efter fem måneders sygdom.

Ifølge en seniorforsker med speciale i sygefravær forringer en fyring den syges chancer for at få et langt arbejdsliv.

- Det er bedre at sørge for, at den syge har en tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvis du først er marginaliseret, er din risiko for at ryge permanent ud bare større, siger Thomas Lund, der er tilknyttet Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning, til Avisen.dk.

Han mener, at skønnet fra Beskæftigelsesministeriet bekræfter en eksisterende tendens - at sygdom skader din jobsikkerhed.

Skønnet blev til under forhandlingerne om en reform af sygedagpengesystemet, der sluttede med et forlig blandt alle politiske partier med undtagelse af Enhedslisten i december.

Tallet tager udgangspunkt i de 14.700, der skønnes at skulle på "syge-kontanthjælp", når reformen er trådt i kraft. Ud af dem vil 12.500 være uden ansættelse efter fem måneder.

I forbindelse med reformen blev det også vedtaget, at arbejdsgivere med medarbejdere på "syge-kontanthjælp" skal have et markant lavere tilskud til at dække den syges løn.

Tilskuddet vil falde med op til 7000 kroner om måneden. Dansk Erhverv og 3F har tidligere forudset, at det vil betyde flere fyringer.

Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 firmaer, mener, at det i mange tilfælde er for dyrt at have en sengeliggende medarbejder. Det kan især gå ud over nyansatte.

- De første 30 dages sygdom er en udgift, og oveni skal man betale en vikar.

- Hvis der ikke er udsigt til snarlig raskmelding, og man ikke kender medarbejderen særlig godt endnu, så vil man begynde at overveje en fyring, siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip