Notater skyder forslag til ny boligbeskatning ned

Efter balladen om de fejlagtige ejendomsvurderinger er det piblet frem med idéer, der skal gøre det mere simpelt at beskatte danskernes boliger.

Men tre alternative forslag bliver gennemhullet i regeringsnotater, som Jyllands-Posten nu kan gengive indholdet af op til efterårets svære forhandlinger om en 2025-plan, der også kommer til at handle om boligskatter

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

De Konservative har eksempelvis foreslået at afskaffe grundskyld og ejendomsværdiskatten mod, at boligejerne i stedet betaler 50 procent af gevinsten ved et hussalg, når man forlader boligmarkedet.

Men det vil skabe "større udsving i boligpriserne" og betyde, at "de offentlige finanser vil blive svækket markant", fordi skatten ikke kommer stabilt ind i statskassen, viser et regeringsnotat.

Et andet forslag går på at fremskrive de omstridte ejendomsvurderinger efter et fast indeks - for eksempel løn- eller prisudviklingen. Dermed slipper Skat for at lave nye vurderinger år efter år.

Her er problemet, at træfsikkerheden i forhold til de faktiske salgspriser vil blive "betydeligt lavere", konkluderer et andet notat.

En tredje idé er at fastlægge grundværdien, der er med til at fastsætte grundskylden, på en ny måde.

I dag vurderer Skat, hvad grunden ville kunne sælges til i sig selv - altså uden et hus. Det er vanskeligt, eftersom langt de fleste grunde handles med et hus.

/ritzau/

 

Dagens Gossip