Novo Nordisk accepterer bøde på en halv million for nøl

Udsigten til en lang retssag får medicinalgiganten Novo Nordisk til at acceptere en bøde på en halv million kroner fra anklagemyndigheden i en sag rejst af Finanstilsynet. Det oplyser Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet meldte i december 2013 Novo Nordisk til politiet for at have været for lang tid om at offentliggøre et afslag fra de amerikanske sundhedsmyndigheder i FDA fra februar samme år.

Den 10. februar 2013 oplyste Novo Nordisk markedet om, at FDA havde afvist at godkende insulinprodukterne Tresiba og Ryzodeg, men Finanstilsynet mener, at selskabet burde have sendt meddelelsen ud allerede fredag den 8. februar.

Novo Nordisk fastholder, at meddelelsen blev sendt ud i tide, fordi selskabet havde brug for at undersøge konsekvenserne af afslaget først.

- Virksomhedens ledelse har dog af ressourcemæssige årsager valgt at acceptere bødeforlægget for at undgå en langvarig retssag. Sagen er hermed afgjort endeligt, lyder det i meddelelsen.

Ifølge selskabet politianmeldte Finanstilsynet i december 2013 Novo Nordisk for overtrædelse af pligten til hurtigst muligt at offentliggøre intern viden i lov om værdipapirhandel.

Anmeldelsen vedrørte selskabets modtagelse af et "Complete Response Letter" fra de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA fredag aften den 8. februar samme år.

De amerikanske sundhedsmyndigheder var bekymrede for, om diabetespatienter ville få en øget risiko for hjertekar-problemer i forbindelse med Novo Nordisks insulinprodukter - det langtidsvirkende insulin Tresiba og kombinationsproduktet Ryzodeg.

FDA krævede derfor yderligere undersøgelser, før insulinerne kan godkendes til det amerikanske marked.

Meddelelsen om FDA's afvisning af insulinprodukterne sendte aktierne i Novo Nordisk til tælling på fondsbørsen med et fald på 13 procent om mandagen den 11. februar 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip