Novo Nordisk står over for afgørende eksamen i USA

Mandag er en afgørende dag for den danske medicinalgigant Novo Nordisk. Her skal de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, nemlig tage stilling til, om Novo Nordisk skal have tilladelse til at sende vægttabsmidlet Saxenda ud på det amerikanske marked.

På forhånd venter de fleste iagttagere dog, at de amerikanske sundhedsmyndigheder vender tommelfingeren op.

Det skyldes, at et uafhængigt panel i september anbefalede myndighederne at give Novo Nordisk tilladelse til at sende Saxenda på markedet i USA.

Her stemte 14 ud af 15 medlemmer for at godkende midlet, mens en enkelt stemte imod.

Normalt følger sundhedsmyndighederne ekspertpanelets anbefalinger, men det er dog sket, at myndighederne er gået i den anden retning.

Det fik Novo Nordisk at føle i 2013, da FDA afviste at godkende diabetesmidlet Tresiba og insulinmikset Ryzodeg, selvom et flertal af eksperterne i slutningen af 2012 havde anbefalet en godkendelse.

Men Novo Nordisk behøver ikke umiddelbart at frygte en gentagelse, vurderer Søren Løntoft Hansen, der følger Novo Nordisk som aktieanalytiker i Sydbank.

- Ekspertpanelet gik efter min vurdering ikke så hårdt til Novo Nordisk med Saxenda, som man så med Tresiba i 2012. Det vil derfor være en kæmpe, kæmpe overraskelse, hvis ikke FDA godkender Saxenda, siger Søren Løntoft Hansen.

Han peger på, at ekspertpanelet anbefalede Tresiba med stemmefordelingen 8-4, hvilket i sig selv tydede på mere uenighed, end tilfældet var med Saxenda.

Flere analytikere vurderer, at Saxenda kan blive særdeles indbringende for Novo Nordisk, og at der er potentiale for et salg på op imod 10 milliarder kroner om året på det amerikanske marked.

Målgruppen for Saxenda er overvægtige personer, hvis BMI ligger over 35. Det er en daglig sprøjte, som nedsætter appetitten og giver en større mæthedsfornemmelse.

FDA ventes at offentliggøre sin afgørelse i løbet af mandagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip