Novo stiger efter europæisk godkendelse af fedmemedicin

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk har taget hul på tirsdagen ved at stige omkring 0,4 procent på den københavnske fondsbørs.

Det sker, efter selskabet sent mandag meddelte, at EU-Kommissionen har givet Novo Nordisk en markedsføringsgodkendelse for vægttabsmidlet Saxenda i samtlige 28 EU-lande.

Dermed kan Saxenda nu ikke blot købes i USA og Canada, men også over det meste af det europæiske kontinent, når produktet ryger ud på apotekshylderne i løbet af 2015.

Saxenda minder til forveksling om tarmhormonet GLP-1 og regulerer på samme måde appetitten. Dermed taber patienten vægt, og en sideeffekt er desuden, at blodsukkeret reduceres.

Godkendelsen af Saxenda på det vigtige amerikanske marked blev opnået i slutningen af december, og i februar fulgte Canada trop.

Allerede i januar fik Saxenda en positiv anbefaling af udvalget for humanmedicinske lægemidler under Det Europæiske Lægemiddelagentur, men manglede EU-Kommissionens anbefaling, før produktet endegyldigt kunne sendes på markedet.

På grund af den tidligere anbefaling kommer godkendelsen heller ikke som en overraskelse, siger aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank til Ritzau.

Samtidig hæfter han sig ved, at der i øjeblikket er pres på de europæiske priser og tilskud på medicin. Og da Saxenda er en relativt dyr behandlingsform, vil der formentlig ikke kunne opnås tilskudsberettigelse i store dele af Europa.

- Det betyder, at kraftigt overvægtige selv skal betale for deres behandling. Det begrænser salget og det kommercielle potentiale for Saxenda i Europa, konstaterer Søren Løntoft Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip