Novos fedmemiddel kan komme til Danmark næste år

Hvis alt går efter planen for Novo Nordisk, vil de første danske patienter kunne få en sprøjte med slankemidlet Saxenda i løbet af 2015.

Det siger selskabets koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, efter Novo Nordisk netop har vundet første runde i forsøget på at sende det nye slankemiddel på markedet i USA.

- Jeg kan ikke spå, om vi får en godkendelse i Europa. Europæere har været henholdende med at godkende medicinsk terapi til svært overvægtige, men vi er i en konstruktiv dialog med de europæiske myndigheder på nuværende tidspunkt, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

- Hvis det ender med en godkendelse, så skulle vi kunne komme ud i de første markeder i løbet af 2015, og et af de markeder vil naturligt være Danmark, tilføjer han.

Det nye slankemiddel Saxenda blev anbefalet af et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, torsdag aften dansk tid.

Den 20. oktober vil FDA tage stilling til, om Novo Nordisk kan få lov at sælge Saxenda i USA. Herfra vil det tage op til et halvt år, før de første amerikanere kan få slankemidlet.

Novo Nordisk sendte ansøgningen til det europæiske lægemiddelagentur 20. december sidste år. Det tager omkring 12-14 måneder at behandle ansøgningen.

Selvom Novo Nordisk er optimistiske omkring at få Saxenda på det danske marked, så er det ikke en undskyldning til at droppe slankekuren eller fitnesstimen.

Saxenda er beregnet til en ganske bestemt målgruppe, og det er ikke ellers raske mennesker med lidt for mange kilo på sidebenene, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

- Vi er som firma slet ikke interesseret i, at det går hen og bliver en kosmetisk behandling, siger forskningsdirektøren.

- Vores primære målgrupper er svært overvægtige med et BMI over 35, som typisk vil have svære følgetilstande eller komplikationer af deres svære overvægt. De er mere syge og skal oftere have behandling, og selv når de er på arbejde, så er de mindre produktive, siger han.

Hvis det bliver godkendt, vil Saxenda kun kunne fås på recept og er en daglig indsprøjtning. Der er endnu ikke sat en pris på midlet - men det bliver "relativt dyrt", siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Flere fedmeforskere har tidligere understreget over for Ritzau, at Saxenda ikke er en mirakelkur, der får kiloene til at rasle af.

Blandt andet har Bjørn Richelsen, professor i klinisk ernæring ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, understreget, at det mest effektive middel til stort og varigt vægttab fortsat er en fedmeoperation.

/ritzau/

 

Dagens Gossip