Nu advares danskere: Det kan være en dødsfælde

Skrevet af Julie Møller

22/12/2020
Foto: Annette Lund Andersen via Danmarks Naturfredningsforening
Foto: Annette Lund Andersen via Danmarks Naturfredningsforening
Den hyggelige gerning kan ende galt.

Dagens topnyheder

Det er hyggeligt, når småfugle kommer på besøg i haven, på altanen eller foran vinduet. Men det er knap så hyggeligt at bidrage til merforbrug og potentielt lave en dødsfælde for de små fugle og andre dyr i naturen:

"Fuglekugler med plastnet kan både være farlige for de småfugle, der sætter sig i dem, men de kan også være farlige for andre dyr i naturen. Når først indholdet er spist, så skal der ikke meget til, at sådan et plastnet bliver blæst ud i naturen. Her kan andre dyr så ende med at blive viklet ind i nettet eller spise det," forklarer Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse fra foreningen. 

Kan dø i nettene 

Småfuglene risikerer at hænge fast i nettene, når de spiser maden. Bliver det ikke opdaget, så kan fuglene ende deres dage i plastnettene.

"Plastnettene er heller ikke særlig klimavenlige. De bliver nemlig hverken genbrugt eller genanvendt til nye fuglekuglenet, og havner de først i naturen, så tager det 500 år at nedbryde," forklarer Therese Nissen.

Fuglekugler med plastnet kan være en dødsfælde for dyr, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Annette Lund Andersen via Danmarks Naturfredningsforening

Plast bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som også kan ende i dyrenes maver. Derfor lyder rådet fra Danmarks Naturfredningsforening, at man køber fuglekugler uden net, og lægger dem i en holder. Der er mange supermarkeder og byggemarkeder, der sælger holdere til fuglekugler uden net, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.