Nu begynder den første retssag mod bank-chefer

Den første af en stribe retssager om erstatning efter kollaps i bankverdenen begynder mandag i Østre Landsret.

Betal 400 millioner kroner, lyder kravet fra Finansiel Stabilitet mod tre nøglepersoner i Capinordic Bank.

Den tidligere direktør Henrik Juul, bestyrelsesformand Claus Ørskov og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad afviser dog, at de har optrådt uforsvarligt og sjusket.

Undervejs i retssagen skal cirka 40 lånesager endevendes, og omkring 30 personer er indkaldt for at besvare spørgsmål.

Sagen består i et bjerg af dokumenter. Bilagene løber op i 27.000 sider.

I landsretten møder advokat Carsten Fode og en kollega op i forsøget på at bevise, at de tre sagsøgte har optrådt på en måde, så de kan gøres erstatningsansvarlige.

Det var netop Carsten Fode, der i 2010 anbefalede Finansiel Stabilitet at gennemføre retssagen. I adskillige tilfælde var kreditgivningen "uforsvarlig", skrev han i en undersøgelse.

Sidste år vandt det statslige skraldespandsselskab sin første sejr, da det selskab, der ejede banken, indvilgede i at betale 70 millioner kroner.

Men nu skal det altså afgøres, om de tre ledende personer skal stemples som uforsvarlige.

Capinordic er blevet kaldt rigmandsbanken, fordi den var kendetegnet ved at have en række velhavere som kunder.

Efter godt 50 retsmøder vil landsretten i 2015 afsige dom, og det bliver den første afgørelse i det omfattende retsopgør. De øvrige sager mod blandt andre topfolkene i Roskilde Bank og Amagerbanken begynder senere.

Intet tyder på, at de sagsøgte i sagerne kan hive de mange millioner op af lommen, såfremt de dømmes. Alligevel er det i samfundets interesse at føre sagerne, har Finansiel Stabilitets direktør sagt.

- Vi håber på og anser det også for realistisk, at vi kan få dækket alle vores omkostninger, har direktør Henrik Bjerre-Nielsen sagt til Information.

Én ting er sikkert: Retsopgøret giver en gevaldig omsætning i advokatbranchen. Finansiel Stabilitet havde således ved udgangen af 2013 betalt over 100 millioner kroner på den konto.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip