Nu bliver Erdogan sværere at forhandle med for EU

EU får sværere ved at forhandle en aftale på plads med Tyrkiet om at bremse flygtningestrømmen mod Europa efter søndagens parlamentsvalg, der gav det islamiske parti AKP absolut flertal i parlamentet.

Det forudser Amanda Paul, der er senioranalytiker og ekspert i Tyrkiet ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, efter valget, der er en stor sejr for præsident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, der var premierminister og leder af AKP, indtil han blev præsident sidste år, er i forvejen en ganske vanskelig mand at forhandle med, mener Amanda Paul.

- Men sådan en stor valgsejr vil helt sikkert puste hans ego yderligere op og få ham til at føle sig tårnhøj. Han står i en meget stærk position, og som forhandlingspartner vil han derfor blive endnu mere vanskelig at have med at gøre, siger hun.

I øjeblikket forsøger EU at forhandle en handlingsplan på plads med Tyrkiet, der huser over to millioner syriske flygtninge, for at få sat en bremse på flygtningestrømmen mod Europa.

EU vil give omfattende økonomisk støtte til Tyrkiet for at få flygtningene til at blive der og er også parat til at ændre visumpolitik, så det bliver lettere for tyrkere at komme til EU-landene.

Men til gengæld skal tyrkerne gøre en langt større indsats end i dag for at stoppe flygtningene, inden de kommer til Europa.

Amanda Paul siger, at Tyrkiets betingelser for at indgå en samarbejdsaftale med EU er høje, men det, EU beder Tyrkiet om, er også stort.

- Ingen kan forudsige, hvor mange flygtninge der kommer fra Syrien, så Tyrkiet kan komme til at stå med millioner af nye flygtninge. Nøglen til færre flygtninge ligger i Syrien, og hvad der sker der, siger hun.

Men hvis EU og Tyrkiet bliver enige om en aftale, hvor Tyrkiet skærper bevogtningen af sin grænse mod Tyrkiet og begynder at samarbejde med den græske kystvagt, så vil det ifølge Amanda Paul straks føre til færre flygtninge i Europa.

- Tyrkiet er gode partnere, når der er en god aftale på bordet. De plejer at overholde de aftaler, som de skriver under på og forpligter sig til, siger Amanda Paul og tilføjer:

- Hvis EU og Tyrkiet bliver enige om en aftale, så er jeg helt sikker på, at antallet af flygtninge, der kommer til Europa, vil falde markant.

/ritzau/

 

Dagens Gossip