Nu bliver pollensæsonen alvorlig: Sådan undgår du et ødelagt forår

23/03/2015 17:20

Morten Larsen

Nyheder

Mest læste i dag

Selv om de fleste af os nyder det lunere vejr, så er der god grund til at frygte april de kommende måneder.

Op mod én million danskere lider af pollenallergi, hvilket betyder, at især påskemåneden kan vise sig at blive en plage med et stort antal birkepollen i luften.

Vi kan ikke undgå at blive udsat for pollen, men hos Astma-Allergi Danmark har man udarbejdet en række råd, man kan benytte sig af, hvis man vil slippe nogenlunde helskindet gennem pollen-plageriet.

Dagens.dk har talt med pollenbiolog Karen Rasmussen fra Astma-Allergi Danmark, og hun har en række tips til at holde pollenallergien nede.

- Hvis man kan undgå at opholde sig udendørs midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften, så er dét en god idé, siger Karen Rasmussen og forklarer, at man heller ikke bør lufte ud i hjemmet om eftermiddagen.

Læs også: Den værste allergi: Forelskede Ida kan ikke tåle sin kæreste

Pollensæsonen startede i februar med eg og hassel, og den næste store udfordring for pollenallergikerne kommer i april med birkepollen.

Lunt og solrigt vejr giver som oftest mange birkepollen, mens regn og køligt vejr giver lavere pollental.

- Men også pollen fra træer i udlandet kan blæse hen over Danmark, hvilket kan have indflydelse på pollensæsonen, siger Karen Rasmussen.


Skyl næsen med saltvand
Et andet grund råd er, at det som pollenallergiker kan være godt at slutte dagen af med et bad, hvis man har arbejdet ude i løbet af dagen.

En tur under bruseren bevirker, at man ikke tager blomsterstøven med sig i seng.

- Man kan også skylle næsen og øjnene med saltvand, siger Karen Rasmussen.

Af andre tricks kan nævnes solbriller, der med fordel kan bæres i pollensæsonen – så kan man både se cool ud og holde pollen væk fra øjnene.

Bilister bør rulle vinduerne op og lukke for soltaget, hvis man vil undgå at støde på pollen i trafikken.

Ventilationen i bilen bør være på sat til recirkulation, og man kan med fordel få installeret et pollenfilter i bilens klimaanlæg.

Astma-Allergi Danmark har udviklet en app, der kan hjælpe en med at holde øje med dagens pollental, og programmet får et par rosende ord med på vejen fra patientforeningens pollenbiolog.

- Så kan man se niveauerne og tage sine forholdsregler, siger Karen Rasmussen.

Hun forklarer, at pollenallergikere må skue langt ud i fremtiden, hvis de vil se enden på pollen-plagen.
- Der er lang tid til at pollensæsonen slutter. Det bliver først engang til september.