Nu er Nelson Mandela stedt til hvile

Sydafrikas tidligere præsident og modtager af Nobels fredspris Nelson Mandela er blevet stedt til hvile i familiegraven lidt uden for landsbyen Qunu.

Det skete efter en lang mindehøjtidelighed søndag morgen, hvor 4500 gæster var inviteret, mens flere tusinde andre var mødt frem og havde taget plads uden for det telt, hvor ceremonien fandt sted.

Nelson Mandelas kiste var sat ind i teltet fra morgenstunden flankeret af 95 levende lys - og både familie, politikere og venner var på talerstolen for at sige et sidste farvel til Sydafrikas legendariske frihedshelt, der døde for 10 dage siden i en alder af 95 år.

Da mindehøjtideligheden var forbi, blev Mandelas kiste kørt de få hundrede meter ud til familiegravstedet. Og her blev han endeligt stedt til hvile ved en privat højtidelighed.

Før kisten blev sænket ned, fløj både helikoptere og jagerfly over den bakke, hvor gravstedet ligger. Og en salut med 21 skud blev affyret.

Mandelas gravsted ligger på en ejendom, som er i familiens eje. Og som Mandela byggede, efter at han blev løsladt fra fængslet i 1990, lidt udenfor Qunu, der ligger omkring 700 kilometer syd for Sydafrikas største by, Johannesburg.

- Det var i den landsby, at jeg tilbragte nogle af de mest lykkelige år af min barndom, og hvortil jeg kan spore nogle af mine tidligste minder, skriver Mandela i sin selvbiografi.

Med søndagens mindehøjtidelighed og begravelse slutter 10 dages landesorg i Sydafrika.

Efter en stor mindehøjtidelighed i Soweto i tirsdags har Mandela ligget lit de parade i Sydafrikas administrative hovedstad, Pretoria. Og her defilerede omkring 100.000 sydafrikanere og sagde farvel til deres helt i løbet af tre dage.

Nelson Mandela døde 5. december 95 år gammel efter længere tids sygdom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip