Nu igen: 2.klasse finder giftmyrdet rødglente

Skrevet af Emma Kirstine Kejser

04/03/2013

Dagens topnyheder

 

Den 9. oktober sidste år fandt en gruppe 2. klasses elever en død rødglente i skoven, og fik den lagt i en dybfryser på den lokale naturskole med henblik på, at få den udstoppet. Desværre tænkte ingen på, at døderovfugle bør obduceres for at fastslå dødsårsagen.

Det var først da DOF, Danske Ornitologisk Forening fik kendskab til den døde rovfugl, at en obduktion blev krævet. Men beklageligvis kunne fuglen først afleveres i februar. DOF havde i et stykke tid frygtet, at fuglen var blevet myrdet med gift, som set i november, hvor man fandt en rødglente på Djursland, myrdet med stoffet carbofuran.

Ganske rigtigt

Det viser sig nu, at også denne røde glente er blevet myrdet med samme stof som set tidligere.

-Det er sørgeligt, at vi nu igen har fundet en rovfugl, som er blevet dræbt med carbofuran. Det er anden gang på få måneder, at vi finder ud af, at en rød glente er blevet forgiftet. I november blev en anden rød glente fundet død på Frijsenborg Gods i Østjylland. Den var død efter at have spist af en forgiftet fasan, fortæller biolog ved Dansk Ornitologisk Forening Knud N. Flensted.

Knud N. Flensted er ikke kun ked af den døde rødglente, men også vred over, at nogen vælger at bruge den slags giftstoffer i den danske natur.

- Der er en helt uacceptabel omgang med gift i den danske natur. Der er ingen undskyldning for, at ligge inde med carbofuran. Det er en ekstrem giftig nervegift, og ikke alene glenten, men også børnene, konservatoren og andre der har været i fysisk kontakt med glenten har været i fare. I maven og spiserøret på glenten lå en lille død fugl, der muligvis er blevet brugt som forgiftet lokkemad, siger han.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening kan en mængde carborfuran på størrelse med et majs korn dræbe op til 20.000 småfugle, og er derfor også farligt for mennesker.  Hos mennesker skal man nemlig kun indtage 0,001 milligram carbofuran per kilogram kropsvægt, før det er nødvendigt at søge læge.

Sagen er nu meldt til politiet.