Nu indtager stjernerne filmfestivalen i Cannes

Den 60 meter lange røde løber er rullet ud og klar til undersiden af laksko og høje hæle i den sydfranske by Cannes. Onsdag aften skydes den prestigefyldte filmfestival nemlig i gang, og det er en begivenhed, der får stjerner fra hele verden til at vende næsen mod byen.

Det er 67. gang, filmfestivalen bliver afholdt og får byen til at syde af stjernestøv, gallakjoler og filmfolk i jakkesæt, der jagter millioner til deres næste projekt. Der bliver kindkysset over glassene med rosévin, og hvis man virkelig er noget ved musikken - eller i dette tilfælde filmen - kan man lade sin private yacht ligge ved kajen tæt ved festivalpalæet på den berømte strandpromenade, Croisetten.

Det er her, det de næste mange dage går løs, når blandt andet Tommy Lee Jones, der har instrueret filmen "The Homesman" med danskerne Sonja Richter og David Dencik på rollelisten, skal kæmpe om det prestigefyldte trofæ, Den Gyldne Palme. Et trofæ, som blandt andet Bille August og Lars von Trier kan prale af at have stående på kaminhylden.

I år er den danske instruktør Nicolas Winding Refn udvalgt til at sidde i den jury, der beslutter, hvem der skal have den eftertragtede pris.

Når det hele skydes i gang onsdag aften, er det med Nicole Kidman i hovedrollen som Grace Kelly i filmen "Grace of Monaco". Den kontroversielle film, der har skabt røre i royale kredse, har nemlig fået æren af at være dette års åbningsfilm.

Tommy Lee Jones skal blandt andet kæmpe om Guldpalmen mod instruktøren David Cronenberg, der deltager i hovedkonkurrencen med filmen "Map to the Stars". Filmen har blandt andet Julianne Moore og Robert Pattinson på rollelisten, og er en mørk, komisk historie om en familie, der jagter berømmelse for enhver pris.

Berømmelse er også noget af det, mange af de nye instruktører og skuespillere håber at kunne tage med hjem fra Cannes.

I år debuterer den danske instruktør Jonas Alexander Arnby på festivalen med sin gyser "Når dyrene drømmer". Filmen bliver vist i sideprogrammet Semaine de la Critique, og kan derfor ikke vinde Den Gyldne Palme. Til gengæld kan Arnby vinde Det Gyldne Kamera, som hvert år uddeles til en debuterende instruktør.

En anden dansk instruktør, der får travlt i Cannes, er Kristian Levring, der viser sin western "The Salvation" i en speciel midnatsscreening natten til søndag. Filmen har Mads Mikkelsen i hovedrollen som dansk emigrant i det vilde vest.

Danske aner kan man også finde i den dansk-producerede "Turist" af Ruben Östlund og den argentinsk-dansk-amerikanske "Jauja", der har Viggo Mortensen i sin første dansksprogede hovedrolle og desuden Ghita Nørby på rollelisten.

Festivalens priser bliver i år uddelt lørdag den 24. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip