Nu kan du snart blive røntgenfotograferet i lufthavnen

I fremtiden risikerer du at blive røntgenfotograferet i lufthavnen, inden du bliver sluppet ind i landet.

For at begrænse indsmuglingen af narkotika til landet har Skat nemlig indkøbt kropsscannere til lufthavnene i København, Billund og Aalborg.

Scannerne bliver placeret i lufthavnens told-områder. De kan lynhurtigt tage et røntgenfotografi af hele kroppen og afsløre, om en person gemmer narkotika eksempelvis i kroppens tarmsystem.

Før i tiden måtte Skats toldere overgive rejsende, der var mistænkt for at smugle narkotika, til politiet, så de kunne blive scannet på et hospital.

- Det tager gerne en hel dag og kræver rigtig mange ressourcer, oplyser Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skat, i en pressemeddelelse.

- Men i dag kan vi tilbyde en hurtig scanning med vores egen scanner, der bruger en røntgen med lav stråling, siger han.

Københavns lufthavn i Kastrup har siden 2013 haft en røntgenscanner på prøve, og nu har Skat altså besluttet at købe tre scannere til en pris på i alt cirka fem millioner kroner.

- I Skat har vi en vigtig opgave i at sikre, at narkotika ikke kommer ind over landets grænser. Smugling af narkotika er ikke bare en alvorlig forbrydelse, det kan også være meget farligt for personen selv, hvis det er gemt inde i kroppen, siger Preben Buchholtz.

- Derfor er vi glade for at kunne udføre denne opgave endnu bedre med de nye scannere, siger han.

Typisk finder Skat frem til mistænkte smuglere ved at gennemgå passagerlister, kigge på passagerernes adfærd og trække på efterretninger fra udlandet.

Hvis der på den måde opstår mistanke, bliver personen afhørt, hvorefter tolderne vurderer, om der skal laves en røntgenfotografering.

De nye røntgenscannere fylder hver især et helt rum. Det tager typisk 10 sekunder at lave selve scanningen, der bliver udført med lavere stråling end den, man kender fra hospitalernes røntgenscannere.

Skat oplyser, at de nye scannere vil være klar til brug i efteråret.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip