Nu kan EU's kamp mod plastikposerne begynde

Hvert år bruger europæerne 99 milliarder plastikposer. Omkring otte milliarder af dem ender som skrald i naturen og i havet.

Men det er EU i gang med at sætte en stopper for. Tirsdag stemmer EU-Parlamentet ja til et forslag om at reducere det europæiske forbrug.

Dermed er sidste punktum sat i en længere lovgivningsproces, og forslaget kan derfor træde i kraft om cirka en måned.

Det er EU-parlamentariker for SF Margrete Auken, som er ordfører på forslaget. Hun kalder det "en historisk dag".

- Det er et stort skridt på vejen til at få bugt med plastikforureningen, som har så dramatiske konsekvenser for mennesker, dyr og natur.

- EU viser vejen, og jeg håber, at resten af verden nu vil følge efter, siger hun i en skriftlig kommentar.

Kommissær Karmenu Vella, der har ansvar for miljø, fiskeri og søfart, understreger samme pointe ved debatten tirsdag.

- Det er uden tvivl et globalt problem, som også kræver handling uden for EU, siger han og kalder forbruget af plastikposer et symbol på "brug og smid væk kulturen".

Det er op til medlemslandene selv, hvordan de vil få deres borgere til at skære ned på plastikposerne.

Enten kan landene vælge at indføre det forpligtigende mål om, at der højst må blive brugt 90 plastikposer per person ved udgangen af 2019 og højst 40 per person i 2025.

Eller også kan landene vælge at indføre en afgift på poserne inden 2019, så plastikposerne koster penge og ikke bliver givet væk gratis.

Det er tynde engangsplastikposer, som forslaget omfatter. Til gengæld kommer forslaget ikke til at gælde meget tynde poser, som eksempelvis dem, der findes i de fleste supermarkeder til at samle løs frugt i.

90 procent af de plastikposer, der hvert år bliver brugt, er engangsplastikposer og bliver ofte kun brugt én gang. Forbruget i EU varierer meget fra land til land.

Danmark ligger i den gode ende. Ifølge EU-Kommissionens seneste tal fra 2010 bliver der brugt 79 poser per indbygger, hvoraf fire er engangsplastikposer.

Til sammenligning bliver der i Bulgarien brugt over 400 poser per indbygger.

Reglerne kommer derfor heller ikke til at skabe de store forandringer i Danmark, lyder det fra Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

- Danmark er i front, når det gælder brug og håndteringen af plastbæreposer, og har været rollemodel i udformningen af de nye regler, siger Jakob Lamm Zeuthen i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip