Nu løftes noget af sløret for MH17-katastrofen

Tirsdag formiddag offentliggør de hollandske myndigheder en rapport, der måske vil indeholde nye informationer om den tragedie, der i juli ramte et fly fra Malaysia Airlines.

Samtlige 298 personer om bord på MH17 omkom, da flyet eksploderede i godt 10 kilometers højde og styrtede ned i det østlige Ukraine.

Det er efterforskere fra Holland, som står bag den foreløbige rapport om katastrofen. 193 hollændere mistede livet, da MH17 på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtede til jorden.

Flere vestlige lande beskylder russisk-støttede oprørere for at have skudt Boeing 777-flyet ned med et russisk fabrikeret jord-til-luft missil, mens Rusland har givet ukrainske styrker ansvaret.

Men der bliver ikke kastet nyt lys over skyldsspørgsmålet i den foreløbige rapport fra de hollandske havarieksperter.

- Vi undersøger årsagen til ulykken og ikke hvem, der er ansvarlig, siger Sara Vernooij, talskvinde for havarikommissionen, der har ansvaret for undersøgelsen.

De hollandske eksperter har på grund af urolighederne og den usikre situation i det østlige Ukraine ikke haft mulighed for selv at undersøge nedstyrtningsstedet. Deres konklusioner er derfor baseret på informationer fra kolleger i Ukraine, der har undersøgt vragdelene fra flyet.

- Det er bestemt muligt at drage meningsfulde konklusioner uden at have været på stedet, fastslår Sara Vernooij.

Efterforskerne har også haft adgang til informationer fra flyets sorte bokse samt fotos og videooptagelser fra ulykkesstedet.

En fuldstændig rapport om flykatastrofen ventes først at ligge klar i midten af 2015.

/ritzau/AFP